27 Mart 2009 Cuma

Kadayıf

Tarif defterinden bir tarif.Geçen ay ilk kez denemiştim sonucu çok beğendim.şurubunun sütle yaplması ayrı bir lezzet veriyor.

Yarım kilo tel
kadayıf
250 gr margarin veya tereyağı
Dileğinize göre 2 veya 3 su bardagı iri dövülmüş ceviz
3 su bardağı şeker
3 su bardağı süt


Önce şerbeti için şeker ve süt bir tencerede ara ara karıştırılarak kaynatılır.
Kaynama konumuna gelince ateşten alınıp soğumaya bırakılır. Fakat sütün soğurken
kaymak tutmaması için ara sıra hızlı hareketlerle karıştırılması gerek..Süt
ılımaya yüz tuttuğunda kadayıfı hazırlamaya geçebilirsiniz. Çünki tatlının iyi
olabilmesi için fırından cıktıgı anda soguk şerbetle birleşmesi lazım.Kadayıflar
geniş bir kabın içinde elle tel tel ayrılır. Eritilmiş ılık margarin dökülür ve
her tarafının yaglanması sağlanır. Yağlanmış geniş bir tepsi veya borcama yarısı
koyulur. Her tarafa düzgün bir şekilde yayılır, avuç içiyle düzeltilir. Cevizler
ilave edilip, onlar da eşit şekilde yayılır. Kalan tel kadayıflarla üstü
kapatılıp elle sıkıştırıldıktan sonra 180 derecedeki fırında kızarana kadar
pişirilir. Çıkar çıkmaz üstüne kepçeyle soğuk şerbet dökülüp çekmesi beklenir.
Tel kadayıfın şerbeti çekme kapasitesi değişik faktörlere farklılık
gösterebileceğinden şerbetin hepsini bir anda boca etmeyin
. Sonra hamur olabiliyor.. Çektikçe azar azar ilave etmeyi deneyin.
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: