28 Aralık 2009 Pazartesi

aşure

malum mevsimi zamanı geldi. aşure yapmadan olmaz. hele benim gibi aşureye bayılan birinin aşure yapmadan aşure gününü geçiştirmesi olacak iş değildi. ben de sıvadım kolları yatım tatlımı. bence çok ta güzel oldu. işte tarifi

3 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
yarım su bardağı kuru fasülye(ben pek sevmem içinde o yüzden az koydum)
şeker tamamen damak tadıma göre ne kadar attım bilemiyorum.
1 portakal kabuğu rendesi
kuru üzüm
kuru incir
kuru kayısı


**buğday, fasülye, nohut 1 gece önceden ıslatılır.(buğdayı dakikalarca yıkadım duru suyu ancak çıktı)sabah fasülye ve nohutu ayrı ayrı haşladım hatta nohutların kabuklarını bile soydum.
**sabah buğdayı tencerede iyice kaynattım.kaynayınca suyunu süzüp pirinci ekledim .tekrar su koyup 1 taşım kaynattım ve altını kapattım.yarım saat öylece dinlendirdim.
**tencereyi tekrar ocağa koyup kaynamaya başlayınca nohut ve fasülyeyi ekledim.
**15 dakika hepsini beraber kaynattım ve sonra portakal kabuğu rendesini ve şekeri ekledim.şekeri azar azar tadına bakarak koydum.
**şeker ariyince küçük küçük doğradığım kuru meyveleri ekledim.1 paket te vanilya ekledim içine.
**yarım saat kısık ateşte (ama çok kısık ateş) dinlendirerek pişirdim.
**kaselere koyarak üzerini fındık ve cevizle süsledim. biraz da tarçın döktüm. konu komşuya dağıttım.afiyet bal şeker olsun::))

2 yorum:

yeşim dedi ki...

CANIM ARKADAŞIM
SAĞLIKLI-HUZURLU-SEVDİKLERİNİZLE BİRLİKTE HEP YAN YANA HEP CAN CANA MUTLU BİR YIL DİLİYORUM.
SEVGİLERİMLE...

medura dedi ki...

Merhaba, iki arkadaşım bana sunshine award ödülü vermiş, ben de sana gönderiyorum :)
Sitemde yayınladım.